Sociale verbinding is de basis voor duurzaam ondernemen – Het verhaal van Roel Tromp
- slenters
- 22 uur geleden
- 3 minuten om te lezen

Kan je mij iets vertellen over je achtergrond en hoe je betrokken bent geraakt bij Het KANNN?
Roel had altijd al een passie voor gevels en specialiseerde zich daar uiteindelijk in. Jarenlang werkte Roel als manager in de bouw, daarbij zag hij van dichtbij hoe de sector vaak draait om het maken van zoveel mogelijk omzet, soms ten koste van mensen. Dat ging tegen Roels’ principes in. Toen hij in 2016 besloot zijn parttime onderneming fulltime voort te zetten, schreef hij een bedrijfsplan waarin menswaardigheid en sociale wendbaarheid centraal stonden.
Via het Koploperproject in Overijssel kwam hij in contact met Het KANNN. In dit project werd samen met andere deelnemers gekeken naar je eigen duurzaam gedachtegoed en hoe je als bedrijf duurzaamheid naar een hoger level kon brengen. Door de verbinding die ontstond tijdens dat project, was Roel enthousiast. Tijdens een bijeenkomst van Het KANNN in Drachten, omringd door mensen uit allerlei sectoren kwam hij erachter hoe waardevol het voor hem was en hoeveel nieuwe inzichten hij kreeg door Het KANNN.
Wat was voor jou de belangrijkste motivatie om lid te worden van Het KANNN?
Voor Roel draait het lidmaatschap niet om directe handel, maar om het ontmoeten van mensen uit uiteenlopende sectoren met diverse expertises. Juist de diversiteit aan achtergronden en denkwijzen maakt het waardevol. Hij was één van de eersten die zich aansloot bij Het KANNN, omdat hij gelooft in de kracht van verbinden door kennis te vergaren. “Het is juist de gezamenlijke worsteling met duurzaamheid die ons met elkaar verbindt,” zegt hij.
Wat betekent duurzaam ondernemen voor jou persoonlijk?
Voor Roel begint duurzaamheid eigenlijk altijd bij sociale duurzaamheid: hoe je met elkaar omgaat. Hij vindt het essentieel om menswaardig om te gaan met verandering, met collega’s, met partners. Hij ziet zichzelf niet als ‘het systeem’, maar slechts als onderdeel ervan. Iedereen telt mee. Daarnaast kiest hij, om de balans te behouden, bewust voor een combinatie van mannen en vrouwen in zijn bedrijf én tussen jong talent en ervaren krachten. Dat levert een gezonde dynamiek op. Ook aan de top deelt hij de verantwoordelijkheid met een vrouw, omdat zij vaak een ander perspectief bieden. En hoewel zijn bedrijf werkt met duurzame gevels en hergebruik van materialen, staat voor Roel de mens dus altijd centraal.
Welke specifieke voordelen heb je ervaren sinds je deelname aan Het KANNN?
Voor Roel zijn de ontmoetingen en de uitwisseling van kennis het meest waardevol. Het netwerk biedt ruimte om kwetsbaar te zijn, om te delen waar je tegenaan loopt, en om samen verder te komen. “Het is niet altijd makkelijk,” zegt hij, “maar juist die worsteling zorgt voor echte verbinding.”
Heb je iemand ontmoet die je geïnspireerd heeft?
Ja, Margreet. En dat doet ze nog steeds. Wat Roel zo waardeert aan haar, is dat hij ziet hoe ze soms worstelt met duurzaam ondernemen, maar tegelijkertijd altijd oprecht de verbinding zoekt. Ze beschikt over veel kennis op het gebied van duurzaamheid en heeft een vermogen om vanuit een kwetsbare houding te luisteren naar anderen. Die combinatie van kracht en openheid is wat Roel inspireert.
Wat zijn de uitkomsten/ervaringen van het Koploperproject voor jou?
Het Koploperproject gaf hem veel inzichten in waar zijn bedrijf stond op het gebied van duurzaamheid. Binnen zijn bedrijf werden, door het Koploperproject, ook daadwerkelijk echte stappen gezet – zoals het renoveren van hun pand met hergebruikte materialen. Het project leverde niet alleen waardevolle connecties op, maar vooral een stevige basis om duurzaam verder te bouwen.
Wat zou je zeggen tegen andere ondernemers die overwegen om lid te worden van Het KANNN?
“Word lid als je écht wil leren, als je wilt groeien, als je ook worstelt met duurzaam ondernemen en dat samen met anderen wil aanpakken. Het is geen plek om snel handel te drijven, maar wel een plek waar je als mens en ondernemer groeit.”
Waarom is de bijeenkomst op 20 mei een waardevolle kans voor potentiële leden van Het KANNN?
Tijdens de bijeenkomst deelt Roel zijn persoonlijke verhaal, open en kwetsbaar. Over zijn tijd als manager, hoe dat veranderde, en waarom hij nu kiest voor leiderschap gericht op sociale duurzaamheid. Hij vertelt over zijn zoektocht, de hobbels, de successen en wat het hem als ondernemer heeft opgeleverd. Voor wie ook die zoektocht herkent, is het een kans om herkenning en inspiratie te vinden.
Meld je dus aan voor de bijeenkomst op 20 mei, laat je inspireren door Roel Tromp van LJ Solutions, en verbind je met andere ondernemers die ook willen bouwen aan een duurzamere toekomst!
Comments