top of page

Online workshop: Tips & Tricks Milieubarometer

Op 6 november gaf Jaap de Vries van DZyzzion een interactieve online workshop voor een aantal leden van Het KANNN, met praktische tips & tricks voor het gebruik van de Milieubarometer.

 

De Milieubarometer is een handzame online tool, waarmee bedrijven en organisaties hun milieuprestaties en CO2-footprint kunnen meten en monitoren. Jaap de Vries (DZyzzion en bestuurslid van Het KANNN) gebruikt dit instrument al 15 jaar in de Koploperprojecten duurzaam ondernemen. Honderden bedrijven deden hiermee al hun voordeel en besparen veel tijd ten opzichte van het werken met Excel-bestanden. Jaap werkt veel samen met de Stichting Stimular uit Rotterdam, de ontwikkelaar van de Milieubarometer.

 

De workshop werd georganiseerd op verzoek van Eemshout Prefab in de Eemshaven. Zij zijn deden eerder mee aan een Koploperproject en gebruiken de Milieubarometer nu een paar jaar. De tool is op zich heel gebruiksvriendelijk, maar in de praktijk liepen ze toch vaak tegen allerlei vragen aan. Ook hadden ze het gevoel dat er meer uit te halen moest zijn dan ze nu deden. Een compacte workshop van een uur is dan een mooie manier om snel even weer alles op



een rijtje te krijgen. Hun barometer werd als praktijkvoorbeeld gebruikt in de workshop.

 

Allerlei vragen passeerden de revue, zoals:

 

  • Waar haal je de data vandaan?

  • Hoe vul je de cijfers nu precies in bij wat ingewikkelder situaties, zoals inkoop, opwekking en doorvoeren van elektriciteit, in combinatie met laadpalen en stroom voor productie etc.?

  • Hoe maak je de grafieken op maat?

  • Hoe ga je om met scope 3 emissies in de Milieubarometer?

  • Hoe definieer je kengetallen (KPI’s) en doelen?

  • Hoe gebruik je de Milieubarometer voor sociale doelen?

  • Hoe vergelijk je vestigingen met elkaar?

  • Hoe maak je gemakkelijk een rapportage op maat?

  • Wat is de relatie met de CO2-Prestatieladder en de CSRD?

 

Voor de deelnemende bedrijven was het een nuttige update, waardoor ze weer voortvarend aan de slag kunnen. Piet Gorter en Leonie van den Enden van Eemshout Prefab ontdekten inderdaad dat er nog veel meer mogelijk is dan ze dachten en gaan samen met studenten Björn en Thomas – die ook aanwezig waren – aan de slag om het verder toe te passen. Beide studenten van de Hanze zijn via de matchmakingtool van Het KANNN gekoppeld aan Eemshout.

 

Het KANNN organiseert overigens samen met Stimular jaarlijks in het voorjaar een update voor leden. Heb je interesse? Hou dan onze agenda in de gaten.



Comments


bottom of page