Sinds 2010 heeft het Koploperproject samen met vele partners alweer meer dan 450 Koplopers begeleid om te verduurzamen en toekomstbestendig te worden. Na afloop van elk Koploperproject horen we steevast dat de Koplopers elkaar graag willen blijven ontmoeten. Daarom hebben we recent besloten om samen met de Hanzehogeschool een alumni-netwerk op te zetten. Lees er hier meer over ...
Als je een klein jaar met elkaar bent opgetrokken in een Koploperproject en bij elkaar in de keuken hebt gekeken, dan smeedt dat een band. Je leert van elkaar en deelt elkaars enthousiasme en dilemma's rondom duurzaam ondernemen. Na afloop van het project zien we dan ook dat Koplopers elkaar vaak blijven ontmoeten en regelmatig ook met elkaar zaken gaan doen. Dat gebeurt vrij informeel en dat is op zich prima. Maar toch bestond het gevoel dat al die gemotiveerde Koplopers samen een heel waardevol netwerk vormen, waar veel meer uit te halen is, zowel voor de Koplopers zelf als voor de bredere verduurzaming van de regio's.
Tot nu toe probeerden we ze onder te brengen bij bestaande netwerken, maar dat blijkt toch niet te voorzien in de behoefte. Daarom hebben we de Hanzehogeschool gevraagd om hier onderzoek naar te doen. Daaruit kwam heel duidelijk de behoefte naar voren om een exclusief alumni-netwerk op te zetten voor bedrijven en organisaties die een Koploperproject hebben afgerond. Samen met een aantal enthousiaste Koplopers is daarop in juni besloten daadwerkelijk zo'n netwerk op te gaan zetten: Koplopers voor Koplopers! Doordat het exclusief voor Koplopers is, rijden we niet in de wielen van andere netwerken en blijven we daarmee ook samenwerken.
Het 'Koploper Alumni Netwerk Noord-Nederland' (KANNN) zal samen met de Hanzehogeschool (vanuit het Instituut voor Business, Marketing & Finance), de Koplopers en het Koploperproject worden georganiseerd, waarbij studenten, onderzoekers en docenten worden ingezet. Het is de bedoeling dat later ook andere onderwijsinstellingen kunnen aansluiten. Hiermee leggen we een interessante koppeling tussen bedrijfsleven en onderwijs. Ook de overheid willen we er nog bij betrekken.
Uit het onderzoek van de Hanzehogeschool zijn allerlei mogelijke activiteiten naar voren gekomen, van kleine kennissessies tot grote bijeenkomsten, van een kennisplatform tot een best practices database. Maar het idee is om het netwerk in de komende tijd geleidelijk uit te bouwen vanuit de behoeften van de Koplopers. Daartoe wordt momenteel een marktverkenning uitgevoerd en een businessplan en een communicatieplan uitgewerkt.
In september is er al een eerste kleine kennissessie gehouden rondom een vraagstuk van Koploper Ron Koelma van De Nieuwe Kolk in Assen over scheiden van plastic afval en het gemotiveerd houden van medewerkers. Samen met een aantal Koplopers en een aantal experts heeft dit direct tot praktische oplossingen geleid. In de komende periode zullen vaker van deze sessies worden gehouden, rondom een concreet vraagstuk van een Koploper.
Eerste kleine kennissessie van het KANNN
Als er nieuws te melden valt, zullen we dat uiteraard ook hier vermelden. Dus blijft onze nieuwspagina volgen of volg ons op LinkedIn.
Comments